Local time: 16:27
google rating

Novi Sad, Srbija

67 km od Aerodroma Nikola Tesla...

+381693017900

Image

Zanimljivosti o Novom Sadu

Neverovatno lep, istorijski veoma značajan grad i danas ume da iznenadi i nas koji zaista mnogo znamo o njemu. Predstavićemo zanimljivosti o Novom Sadu, odnosno nekoliko veoma zanimljivih činjenica o novosadskim građevinama, ulicama i narodima koji su naselili ovo područje još pre nekoliko hiljada godina… Da li ste znali???

Zanimljivosti o Novom Sadu

Zanimljivosti o Novom Sadu

  1. U Nikolajevskoj crkvi koja se nalazi između Pašićeve i ulice Đure Jakšića kršteni su sinovi Alberta i Mileve Ajnštajn. Albert i Eduard su kršteni na Malu gospojinu 1913. godine.
  2. Vojvodina je područje koje je poznato još iz vremena rimskog carstva. Za to vreme je bila središte dešavanja celog sveta.
  3. Najstarija srpska književna, naučna i kulturna institucija Matica srpska osnovana je u Pešti a zatim preseljena u Novi Sad. Postala je uzor mnogim narodima širom Evrope koji su kasnije osnovali svoje matice.
  4. Petrovaradinska tvrdjava u Novom Sadu ili Gibraltar na Dunavu krije istoriju staru oko 19.000 godina p.n.e. Pronađeni arheološki podaci dokazuju da je područje kod tvrđave bilo naseljeno 3.000 godina p.n.e.
  5. Na Bačkoj strani Dunava u Novom Sadu pronađeni su tragovi praistorijskih naselja iz kamenog, bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba.
  6. Fudbalski klub Vojvodina iz Novog Sada osnovan jos davne 1914. godine. Spada medju tri najstarija kluba u Srbiji.
  7. 2016. godine Novi Sad je odneo 7. mesto na takmičenju za najlepšu turističku destinaciju, odmah ispod Pariza a iza sebe je ostavio Rim, Milan, Brisel, Madrid, Prag…
  8. Današnja Jevrejska ulica nekada je bila jevrejski kvart gde su jevreji mogli slobodno da žive, kupuju kuće i izgrade svoj hram Sinagogu, u 18. veku Jevrejska ulica se svako veče zaključavala lancima.

Da li znate još neke zanimljivosti o Novom Sadu???

 

Poznat širom sveta kao jedan od najlepših gradova gde je narod veoma prijatan, ulice sređene, grad pun zabave i provod zagarantovan a van toga grad koji krije dugu istoriju postojanja. Ako ste u prolazu svratite u Novi Sad, pronađite smeštaj na nekoliko dana i bez gubljenja vremena krenite u avanturu…

Call Now Button