Local time: 04:56 pm
google rating

Novi Sad, Srbija

67 km od Aerodroma Nikola Tesla...

Image

Putokaz kroz Novi Sad

Novi Sad je grad sa vise od 400.000 stanovnika. Dalje uspeva da iznenadi svoje građane sa prelepim pejzažima, fanatstičnim istorijskim građevinama i ostalim znamenitostima. Toliko ih je mnogo da nijedan prosečan građanin Novog Sada nije svestan celokupnog bogastva ovog grada. Da ne spominjemo goste koji su prvi put došli u Novi Sad i koji odsedaju kod nas i odmah nakog dolaska u prenociste postavljaju pitanja: Gde prvo otići? Šta prvo videti? Šta obići i sl.? S obzirom na njihov kratak ostanak u trenutku ni sami ne znamo šta je ono najlepše i najzanimljivije. Upravo zbog toga odlučili smo da predstavimo kratak putokaz kroz Novi Sad kojim ćemo istaći najvažnija i najlepša mesta grada.

Putokaz kroz Novi Sad

Centar:

U samom centru grada nalazi se najlepša i najznačajnija građevina Gradska kuća ispred koje je  spomenik Svetozara Miletića, preko puta se nalazi katolička crkva izgrađena iste 1895. godine. Kao i sam centar svih dešavanja u neposrednoj blizini sadrži pregršt restorana, kafića, butika, diskoteka itd.

Putokaz kroz Novi Sad

Ulica laze Telečkog:

Nekoliko raznovrsnih atraktivnih i najposećenijih kafića i diskoteka sa različitim ambijentom i muzikom za svačiji ukus zauzeli su mesto u najpoznatijoj ulici među omladinom. Ulica Laze Telečkog je mesto noćnih izlazaka koje svako veče kao i vikendom poseti veliki broj mladih spremnih za provod i zabavu.

Putokaz kroz Novi Sad

Srpsko narodno pozorište:

U drugom pravcu od centra nalazi se Srpsko narodno pozorište izgrađeno 1861. godine. Svojim repertoarom raznih predstava, opera itd u sve većem broju privlači posetioce svih generacija.

Putokaz kroz Novi Sad

Muzej Vojvodine:

U Dunavskoj ulici broj 35. nalazi se Muzej Vojvodine osnovan 1947. godine od strane Vlade Vojvodine. U muzeju se nalaze predmeti i razni eksponati koji predstavljaju prva postojanja i razvoje ljudskog društva na površini Vojvodine kao i arheologiju i istoriju staru nekoliko hiljada godina.

Putokaz kroz Novi Sad

Matica Srpska:

Najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija Matica srpska osnovana je u Pešti a zatim preseljena u Novi Sad 1864. godine zbog koje je Novi Sad i dobio ime Srpska Atina jer su se oko  nje skupljaji najmudriji ljudi. Sa odeljenjima za književnost, umetnost, muziku, prirodne nauke itd.. Matica srpska postala je uzor mnogim narodima koji su osnovali svoje matice širom Evrope.

Putokaz kroz Novi Sad

Dunavski park:

Nalazi se u Dunavskoj ulici, u blizini Dunava, sa zelenom površinom od 33.695m2 i preko 250 biljnih vrsta. Velika polja cveća, jezero koje krase labudovi u samom centru parka, više od 760 stabala, veliki broj klupa kao i česma sa pijaćom vodom. Prava oaza mira i prelepo mesto za šetnju sa najbližima.

Putokaz kroz Novi Sad

Štrand:

Za vreme tropskih vrućina svi novosađani dobro znaju da ih zabava i pravo osveženje ceka na gradskoj peščanoj plaži Dunava Štrand. Prelepo uređena plaža, sa kafićima, brzom hranom, sportskim terenima, parkovima, binom na kojoj se redovno održavaju mnoga plesna i pevačka takmičenja itd. Predstavlja pravi mali raj i spas od vrelog asfalta.

Putokaz kroz Novi Sad

Ribarsko ostrvo:

Nastalo kao naselje ribolovaca danas predstavlja pelepu stranu Dunava sa velikim brojem restorana na vodi, ribljim čardama, diskotekama i barovima iz kojih izdvajamo Yachting Club Skiper

Putokaz kroz Novi Sad

Kej:

Kej predstavlja šetacku stazu uz sam Dunav potpuno uređenu za šetnju, vožnju biciklima i trčanje. Na keju se nalazi spomenik Žrtvama Racije koje predstavlja stradanje i tragediju iz 1942. godine. Spomenik je nazvan Porodica podignut od visoke bronzane kompozicije.

Putokaz kroz Novi Sad

Petrovaradinska Tvrđava:

Izgrađena 1780. godine od strane austrijskih arhitekta služila je za odbranu i dobila ime Gibraltar na Dunavu. Danas ona predstavlja turistički i kulturni objekat. Sadrži prelepe poglede na ceo Novi Sad. Osim mnogo umetničkih ateljea, arhiva i muzeja poznata je i po održavanju najposećenijeg muzičkog festivala u jugoistočnoj Evropi Exit.

Putokaz kroz Novi Sad

Fruška gora:

Između Save i Dunava nalazi se planina Fruška Gora. Proglašena i nacionalnim parkom. Uz veliki kulturni i istorijski značaj Fruška gora predstavlja i prelepo mesto za izlete. Njeni najviši delovi Testera, Letenka, Crveni Čot i drugi. Omiljena su izletišta građana zbog prelepih pejzaža i potpuno netaknute prirode.

Putokaz kroz Novi Sad

Manifestacije:

Iako su građani Novog Sada svesni potrebno je istaknuti za turiste koji planiraju da posete ovaj grad. U svako doba godine moguće je i prisustvovati velikom broju raznih manifestacija na ulicama grada.

Putokaz kroz Novi Sad odvešće vas na najlepša i istorijski poznata mesta.