Local time: 04:56 pm
google rating

Novi Sad, Srbija

67 km od Aerodroma Nikola Tesla...

Image

Sta je potrebno da znate ako putujete sami

Za sve one koji vole putovanja, a naročito da se sami zapute nekud i obiđu tu oblast, imamo nekoliko korisnih saveta  šta je potrebno da znate ako putujete sami. Ovo će naročito značiti osobama koje se prvi put odlučuju za solo trave. Osobama koje nemaju puno iskustva u putovanjima po svetu.

Šta je potrebno da znate ako putujete sami

Nakon što se odlučite za destinaciju ili više njih, prvo treba da napravite plan obilaska tih destinacija ili jedne destinacije. Recimo da ste se odlučili da obiđete tri zemlje. Najpre bi trebali da istražite te oblasti i naučite nešto o njima. Neke osnovne reči na tom jeziku,. Npr.hvala, izvinite, dobar dan, doviđenja i tome slično.Ako vam je lakše možete ih zapisati u svoj mini rečnik.

Zatim

Zatim zapišite sve što vam se učini zanimljivim. Šta biste voleli da obiđete (tvrđave, pećine, banje, izvore, šume, planine i druge znamenitosti). Sledeći korak je da rezervišete prenoćište u vašem prvom odredištu.

Ukoliko putujete svojim kolima obavezno se raspitajte o parkingu, benzinskim pumpama, auto servisu i tome slično. Ako putujete drugim prevoznim sredstvima, raspitajte se da li je potrebno presedanje do smeštaja. Koliko je udaljena autobuska ili železnička stanica, ili aerodrom. Ono što je takođe bitno ako putujete sopstvenim vozilom je da na željenu destinaciju stignete pre mraka. Znači da bi trebali krenuti u jutarnjim časovima kako vas ne bi uhvatio mrak. Ali ako se to ipak desi, najbolje je da odsednete u nekom motelu kraj puta i sutradan nastavite put do svoje destinacije.

Šta je potrebno da znate ako putujete sami

Smeštaj

U smeštaju se raspitajte o svemu što vas zanima, i zapišite. Ostavite svoje podatke na recepciji kako bi vas lakše pronašli u koliko dođe do nekih izmena. U svom mini podsetniku zapišite broj telefona nekog prijatelja, adresu smeštaja u kome ste odseli i još neke bitne informacije i to nosite u novčaniku sa sobom. Napišite to na engleskom i na lokalnom jeziku vaše destinacije.
Koristite barove sa komunalnim stolovima (restaurants with communal tables) gde ćete moći da koristite svoj laptop i internet kako biste saznali nešto više o mestu u kome se nalazite.

Pažnja

Ako nemate sopstveni računar već koristite računare iz caffe bara, ne zaboravite da obrišete istoriju kako vaše lozinke ne bi ostale na računaru i bile dostupne svima. Uvek nosite mapu sa sobom. Bez obzira na GPS koji imate. Nosite i punjač za telefon, ako se desi da ostanete bez baterije na telefonu da je možete napuniti. Ne nosite puno keša sa sobom. Bolje ponesite karticu, ali imajte i nešto malo novca u novčaniku u valuti zemlje u kojoj se nalazite.

Stranci

Dok razgovarate sa strancima nemojte im davati previše podataka o sebi, već se fokusirajte da se informišete o onome što vas zanima. Takođe ono što je vrlo bitno je da nikako ne pominjete da ste sami zaputili na odmor, jer upamtite nikada ne znate sa kim razgovarate.

Ovo su samo neki od saveta za solo putnike, naravno ima još dosta stvari na koje treba obratiti pažnju tokom putovanja. Nadamo se da smo vam bar malo pomogli sa ovim savetima.
Želimo vam prijatan i udoban odmor.